Historie kávy sahá do 15. století- Tehdy byla objevena v Etiopii a okamžitě se stala oblíbenou, zejména díky svým povzbuzujícím účinkům. S kávou se posléze začalo obchodovat, začali se tvořit kavárny a káva se dostávala do centra společenského života. V 17. století se káva začala ve velkém dostávat i do Evropy, kde velmi rychle získala popularitu. Jak vypadá dnešní příprava kávy? Může se to zdát jako jednoduchý proces, ale existuje spousta druhů přípravy kávy, a každý se trochu liší od toho druhého. Jednotlivé metody také trochu mění chuť a vůni výsledného nápoje. Základem je samozřejmě kvalitní zrnková káva. Nekvalitní káva se vždy projeví na chuti, v tom negativním slova smyslu.
Jakými způsoby můžeme tedy kávu připravit?
Espresso
Příprava kávy pomocí přístroje na espresso vám přinese velmi silný a koncentrovaný nápoj. Káva se připravuje pod vysokým tlakem. Espresso se pak používá k přípravě dalších populárních nápojů, třeba flat white, cappuccino a další.
Filtrovaná káva
Filtrovaná káva se připravuje pomocí kávových filtrů. Jedná se o oblíbenou metodu, především pro milovníky jemné chuti kávy. Namletá káva se zalije horkou vodou a nechá se protéct filtrem.
French press
Káva připravovaná pomocí french pressu zahrnuje louhování mleté kávy ve vodě. K oddělení kávy se používá speciální píst.
Cold brew
Káva připravovaná metodou cold brew, je speciální. Namletá káva se louhuje ve studené vodě po dlouhou dobu, klidně až 24 hodin. To vytváří velmi jemný nápoj, který je zbaven kyselých tónů. Kávu můžete připravovat ze dvou druhů. Arabici a robusty. Jak se tyto kávy liší? Robusta je více silná, má více hořkou chuť a obsahuje více kofeinu. Arabica má chuť jemnější a můžete v ní rozpoznat mnoho různých tónů. Ať už si zvolíte jakoukoliv kávu a jakýkoliv druh přípravy, vybírejte si vždy pro přípravu tu nejkvalitnější kávu.